top of page

Ηχοποιοί

Η θεατρική ομάδα "Ηχοποιοί" πρωτοεμφανίστηκε πριν 10 χρόνια με εμπνευστή της τον κρουστό Νίκο Τουλιάτο και ανασυστάθηκε το 2018 από ταλαντούχους επαγγελματίες ηθοποιούς, με αφορμή την παράσταση "Έρωτος Ύβρις" στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Εργάζεται για την δημιουργία ενός ρυθμοποιητικού - ηχοποιητικού θεάτρου όπου ο ρυθμός και ο ήχος καθορίζουν την ταυτότητα των παραστάσεών της συνθέτοντας κάθε φορά ένα θέαμα όπου ηθοποιοί και λοιποί συντελεστές υπηρετούν μια ιδιαίτερη, υποκριτικά και ηχητικά, "παρτιτούρα" που αναδεικνύει την σύζευξη φωνών και ήχων ως δίαυλο επικοινωνίας και γένεσης συναισθημάτων.

 

 Οι «Ηχοποιοί» έχουν καταφέρει να εδραιώσουν την παρουσία τους στην καλλιτεχνική ζωή της Αθήνας και ολόκληρης της Ελλάδας με δυνατές παρουσίες και παραστάσεις, σε μικρούς και μεγάλους ανοικτκούς και κλειστούς καλλιτεχνικούς χώρους.

Παράλληλα, λειτουργεί και εργαστήρι των Ηχοποιών, με έδρα τον

Χώρος Τέχνης Ηχόδραση στην Γενναίου Κολοκοτρώνη 12 Κουκάκι και στον δεύτερο χώρο Πυλάδου 40 & Χαμοστέρνας, στα Κάτω Πετράλωνα, όπου παραδίδονται μαθήματα ρυθμού, ήχου, κρουστών, υποκριτικής, μουσικής, συγγραφής, και άλλα που έπονται. Ποιούν πολιτισμό, ποιούν τέχνη, ποιούν θέατρο, ποιούν ήχο… ήρθαν και θα μείνουν. «Ηχοποιοί»!

~ Οι Παραστάσεις ~ 




΄΄Ηχοδράσεις΄΄ Μέγαρο  Μουσικής  Αθηνών
26 Ιανουαρίου 2019

Πενήντα χρόνια καλλιτεχνικής δημιουργίας στο χώρο των κρουστών: από τα εφηβικά ντραμς του 1967 μέχρι τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004.

Σε σκηνοθεσία και δραματουργία του Γιώργου Ρούφα.

O Νίκος Τουλιάτος είναι ένας από τους πλέον καταξιωμένους διεθνώς Έλληνες μουσικούς της τζαζ, σύγχρονης και αυτoσχεδιαζόμενης μουσικής. Έχει συνεργαστεί με εικαστικούς, καλλιτέχνες, χορευτές, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, Έλληνες και ξένους, έχει σκηνοθετήσει και παρουσιάσει παραστάσεις multi media στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει γράψει μουσική για ταινίες και θέατρο. Συμμετείχε σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ.

 

Με προσωπική δισκογραφία που ξεπερνά τα 20 άλμπουμ, υπήρξε συνδημιουργός των ΙΣΚΡΑ – ΝΟΤΕS – ΚΑΡΜΑ – ΤΗΛΕΘΡΟΟΝ και δημιούργησε την ομάδα κρουστών ΗΧΟΔΡΑΣΗ, με την οποία συμμετείχε σε παραγωγές ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό. Συγγραφέας 6 βιβλίων. Το 1993 δημιούργησε μαζί με τον κόσμο τη μεγαλύτερη ορχήστρα κρουστών (περίπου 30.000 άνθρωποι).

Τα τελευταία 20 χρόνια πρωτοπορεί στη χρησιμοποίηση διαφόρων αντικειμένων ως κρουστών οργάνων καθώς και κρουστών ιδιοκατασκευής. Το 2004 συμμετείχε με ομάδα 400 ατόμων εθελοντών τυμπανιστών και την ομάδα ΗΧΟΔΡΑΣΗ στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και στην τελετή λήξης με ομάδα 30 μουσικών, χορευτών και ηθοποιών, χρησιμοποιώντας αντικείμενα  των αθλητών ως κρουστά όργανα σε δική του σύνθεση. Διδάσκει σε πανεπιστήμια, ιδιωτικά σχολεία, ωδεία και δραματικές σχολές.

Σκηνοθετικό σημείωμα:
Ένα ταξίδι μνήμης με αναφορές σε πραγματικά σημεία από την ζωή του performer Νίκου Τουλιάτου. Με αφορμή τον καλλιτέχνη που έχει συνοδεύσει, έχει ερμηνεύσει, έχει υποδυθεί , γινόμαστε οι ίδιοι ταξιδευτές της προσμονής. Ζωντανή Μουσική κρουστών , υποκριτική δράση με ηθοποιούς , σε συνδυασμό με ένα υπέροχο σχήμα κλασικού μπαλέτου που για πρώτη φόρα χορεύουν συνθέσεις του Νίκου Τουλιάτου. Η επιλογή των κειμένων και των εικόνων, εμπεριέχουν το στοιχειό της πολυδιάστατης προσωπικότητας του. Ακολουθώντας το τυχαίο και συνεχώς πειραματιζόμενος με το άγνωστο αναζητώ την απλότητα και την αρμονία. Εάν κάτι γίνει προσωπικό, αποκτά οικουμενικότητα. Γιατί το μεγαλύτερο μάθημα στη ζωή δεν είναι το πώς να παραμένεις νέος, δεν είναι πως θα γίνεις καλύτερος μουσικός, δεν είναι πώς θα ξεχωρίσεις από τον κόσμο. Είναι πώς θα είσαι ο εαυτός σου.


Γιώργος Ρούφας, Σκηνοθέτης – Δραματουργός

Η ταυτότητα της παράστασης:
«Ηχο-δράσεις»
Μουσική, θεατρική, χορευτική παράσταση
Διάρκεια: 104 λεπτά

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Γιώργος Ρούφας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Στελλίνα Ανεμά
Χορογραφία: Jimmy Kalis

Φωτισμοί: Αλέξανδρος Πολιτάκης
Ήχος: Παντελής Γιατζιτζόγλου
Επικοινωνία / Δημόσιες σχέσεις: Ράνια Παπαδοπούλου
Οργάνωση παραγωγής: Ειρήνη Καπελώνη
Παραγωγή: Γραφείο Παραγωγής Πράξις

Φωτογραφικό Υλικό: Βαγγέλης Ρασσιάς (Vangelis Rassias) ,

Σπύρος  Παπαδάτος (Spyros Papadatos Spap) 

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 

Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

 

Συμμετέχουν

Φωνή: Σοφία Ανδριανού

Φωνή: Νατάσσα Μάρε Μουμτζίδου,

Φωνή: Γιάννης Σιδηράς, 

Φωνή: Φανή Τσαϊλάκη,

Φωνή: Nadi Nadia Zahoor,

Κρουστά: Βαγγέλης Γκούμας

Σαξόφωνο: Ανδρέας Μνιέστρης

Κιθάρα: Ευαγγελία Σιουμάλα

Πιάνο: Ανδρέας Συμβουλόπουλος

Λαμβάνουν μέρος τα παιδιά-ηθοποιοί

Ερμής και Μαλένα Αναγνώστου

Η Θεατρική ομάδα ΗΧΟΠΟΙΟΙ

Le Ballet Companie Magique

Ομάδα κρουστών ΗΧΟΔΡΑΣΗ

Θεατρική ομάδα Ηχοποιοί: Άννα Μωραΐτου, Αμαλία Κωτσαδάμ, Αλίκη Τσουκαλά, Αλίκη Στενού, Βέρα Μακρομαρίδου, Βίβιεν Πολίτη, Γιούλη Παπανελοπούλου, Γαβριέλλα Μυλωνά, Γεωργία Γιαννακούδη, Ειρήνη Καπελώνη, Ευδοκία Κελεσίδη, Ειρήνη Δρίβα, Ελισάβετ Χρήστου, Θάνος Χατζόπουλος, Ίριδα-Δήμητρα Ανδριοπούλου, Ιωάννα Δαρμή, Κατερίνα Χολή, Κατερίνα Μαρκεζίνη, Κωνσταντίνος Βάρελης, Μάριος Τσουμάρης, Μάριος Σακκάς, Μάνος Μπάρτης, Μαρία Ιωάννου, Μάρω Θεοδοσίου, Μάρω Λιάπη, Μαρία Πλυτά, Μαρίνα Μπασέτα, Νίκη Μαστροκάλου, Ολυμπία Σωτηροπούλου, Ρούλα Αντωνοπούλου, Ρένα Κουμπαρούλη, Σωτηρία Χρυσικοπούλου,

Χαρά Παπαμιχαλοπούλου, Χριστίνα Σωτηρίου, Χοβίκ Καραμπετιάν, Χρύσα Παππά, Αναστασία Μαλανδρενιώτη, Μυρσίνη Μορέλλι

Ομάδα κρουστών Ηχόδραση: Κυριακή Τσακιρίδου, Simone Mongelli, Σπύρος Καραμήτσος, Κωνσταντίνος Τσαμόπουλος, Σίσσυ Πιντέλλα, Βασίλης Παπανικολάκης, Μαρία Χαραλαμπίδου, Νεφέλη Τουλιάτου, Μαρία Παντελάκη, Μαριάνθη Ντάλλα, Θοδωρής Ψυχαλής

Le companie de ballet  magique:
Stefie H’Antoni βοηθός χορογράφου, πρώτη σολίστ
Ελένη-Δανάη Καστελιώτη πρώτη μπαλαρίνα
Ισιδώρα Πρίμπα κορυφαία μπαλαρίνα
Σταυρούλα Ροΐδ
ου σολίστ.

Γιώργος Ρούφας

Σκηνοθέτης, ηθοποιός, συγγραφέας, απόφοιτος της ανωτέρας δραματικής σχολής «ΕΜΠΡΟΣ». Έχει σκηνοθετήσει στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και στο Ελεύθερο Θέατρο. Από το 2000 έχει πρωταγωνιστήσει ως ηθοποιός σε κλασικά και σύγχρονα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας σε ελληνικές και ξένες παραγωγές στο ελεύθερο θέατρο, σε όλες τις κρατικές σκηνές, στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Έχει παίξει στην Επίδαυρο και σε όλα τα αρχαία θέατρα σε Ελλάδα και Κύπρο. Διδάσκει υποκριτική και αυτοσχεδιασμό. Έχει κάνει μαθήματα κρουστών, βυζαντινής μουσικής και ορθοφωνίας. Υπήρξε πανελλήνιος πρωταθλητής πυγμαχίας (Παίδων και Εφήβων). Φοίτησε στη Σχολή Διοικητικού Οικονομικού στην Πάτρα. Η πρώτη του σκηνοθεσία–διασκευή με χρήση video mapping και προτζέκτορα έγινε στο ΚΘΒΕ. Έως τώρα έχει γράψει, διασκευάσει και σκηνοθετήσει δυο θεατρικά έργα που έχουν ενταχθεί σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ». Τα τελευταία  χρόνια ασχολείται με εκπαιδευτικά προγράμματα μέσω της θεατρικής τέχνης για παιδιά και εφήβους με θέμα την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.

Στιγμιότυπα από την παράσταση

_edited_edited.jpg

΄΄Ηχοδράσεις΄΄ Ακρόπολη  Ιωαννίνων  Ιτς  Καλέ
14 Ιουλίου 2019

Μετά την sold out παράσταση, που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού, η Καλλιτεχνική Κοινότητα «Πράξις» του Νίκου Τουλιάτου ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα με τις «Ηχο-δράσεις» τη μουσική, θεατρική και χορευτική παράσταση – αφιέρωμα στον performer των κρουστών Νίκο Τουλιάτο, σε σκηνοθεσία – δραματουργία Γιώργου Ρούφα. Πρώτη στάση τα Ιωάννινα,  στην Ακρόπολη Ιωαννίνων Ιτς Καλέ.

Μια παράσταση – γιορτή, με περισσότερους από 20 συμμετέχοντες επί σκηνής μουσικούς, συνθέτες, τραγουδιστές, ηθοποιούς, χορευτές οι οποίοι με όχημα τη μουσική, τον λόγο και την κίνηση «αφηγούνται» ιστορίες του χθες και του σήμερα, με αφορμή τα πενήντα χρόνια καλλιτεχνικής δημιουργίας του Νίκου Τουλιάτου στον χώρο των κρουστών.

Σε κάθε παράσταση της θεατρικής ομάδας «Ηχοποιοί», ο ήχος βρίσκεται στο επίκεντρο ως ένας αυτόνομος, ξεχωριστός ρόλος, που παράγεται ζωντανά επί σκηνής, ως επακόλουθο της εξέλιξης της εκάστοτε παράστασης, πράγμα που αποτελεί μία καινοτόμα πρόταση για τα παγκόσμια θεατρικά δεδομένα.

Έχοντας ως μότο της την έκφραση «Ο ρυθμός είναι ο κτύπος της καρδιάς της γης», ο Χώρος Τέχνης Ηχόδραση του Νίκου Τουλιάτου, προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να συμμετέχουν σε κάθε παράσταση που παρουσιάζει στην Αθήνα και την περιφέρεια.

 

Σκηνοθετικό σημείωμα: 

Ένα ταξίδι μνήμης με αναφορές σε πραγματικά σημεία από την ζωή του performer Νίκου Τουλιάτου. Με αφορμή τον καλλιτέχνη που έχει συνοδεύσει, έχει ερμηνεύσει, έχει υποδυθεί , γινόμαστε οι ίδιοι ταξιδευτές της προσμονής. Ζωντανή Μουσική κρουστών , υποκριτική δράση με ηθοποιούς , σε συνδυασμό με ένα υπέροχο σχήμα κλασικού μπαλέτου που για πρώτη φόρα χορεύουν συνθέσεις του Νίκου Τουλιάτου.

Η επιλογή των κειμένων και των εικόνων, εμπεριέχουν το στοιχειό της πολυδιάστατης προσωπικότητας του. Ακολουθώντας το τυχαίο και συνεχώς πειραματιζόμενος με το άγνωστο αναζητώ την απλότητα και την αρμονία. Εάν κάτι γίνει προσωπικό, αποκτά οικουμενικότητα. Γιατί το μεγαλύτερο μάθημα στη ζωή δεν είναι το πώς να παραμένεις νέος, δεν είναι πως θα γίνεις καλύτερος μουσικός, δεν είναι πώς θα ξεχωρίσεις από τον κόσμο. Είναι πώς θα είσαι ο εαυτός σου.

 

Γιώργος Ρούφας, Σκηνοθέτης – Δραματουργός

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Γιώργος Ρούφας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Στελλίνα Ανεμά
Χορογραφία: Jimmy Kalis
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Πολιτάκης
Ήχος: Παντελής Γιατζιτζόγλου
Επικοινωνία/Δημόσιες σχέσεις: Ράνια Παπαδοπούλου
Οργάνωση παραγωγής: Ειρήνη Καπελώνη

Παραγωγή: Χώρος Τέχνης Ηχόδραση ως πρώην Καλλιτεχνική Κοινότητα Πράξις

Εμφανίζονται επί σκηνής οι:

Θεατρική Ομάδα «Ηχοποιοί»: Ειρήνη Καπελώνη, Αλίκη Τσουκαλά, Γεωργία Γιαννακούδη, Κατερίνα Μαρκεζίνη, Ολυμπία Σωτηροπούλου, Μέλανι Μαρχάινε, Δανάη Φίλιππα, Μάριος Τσουμάρης, Αλεξία Ξυγαλά, Νίνα Ακτύπη


Percussive ensemble – ΗΧΟΔΡΑΣΗ: Κυριακή Τσακιρίδου, Σπύρος Καραμήτσος, Κωνσταντίνος Τσαμόπουλος, Μαρία Χαραλαμπίδου, Βασίλης Παπανικολάκης, Μαρία Παντελάκη, Μαριάνθη Ντάλλα, Θοδωρής Ψυχαλής, Κώστας Παναγούλης


Duo percussion – All Improvviso: Simone Mongelli, Νίκος Τουλιάτος
 

Ομάδα χορού «Ηχοκίνηση»:  Σταυρούλα Ροΐδου, Ισιδώρα Πρίμπα, Εύα Σωμαρακάκη, Ιωάννα Μηνδρινού


Guest: Άννα Καρλάφτη (πιάνο, τραγούδι), Ευαγγαλία Σιουμάλα (κιθάρα), Φανή Τσαϊλάκη (τραγούδι)

Στιγμιότυπα από την παράσταση

«Έρωτος Ύβρις» 
18 Μαρτίου 2019 

Το Έρωτος Ύβρις είναι µια Performance Λόγου, Κίνησης, Ήχου και Ρυθµού µε την µορφή Ορατόριου που ξεκίνησε στο Ίδρυµα Μιχάλης Κακογιάννης
τον Μάρτη του 2019

 

Σκηνοθετικό σηµείωµα:

«Όταν ξεκινήσαμε να ετοιμάζουμε τα κείμενα για την παράσταση, μέσα από συζητήσεις και ανταλλαγή ιδεών, προέκυψαν οι μονόλογοι του έργου. Πήραμε λοιπόν αυτή την πρώτη ύλη και βάση αυτής στήσαμε όλο το έργο. Πήραμε τους μονολόγους των πέντε προσώπων, από διαφορετικά έργα του Αισχύλου, του Ευριπίδη, του Σοφοκλή, για να δείξουμε και τη διαφορετική εκδοχή της ύβρεως. Με κάποια πρωτότυπα κείμενα που έγραψε η Άννα Μωραΐτου, η οποία συν τοις άλλοις μετέφρασε τους μονολόγους και τα χορικά, έφτιαξα ένα κολλάζ. Προσπάθησα να είναι κάτι διαδραστικό. Δηλαδή, να έχει και ρεαλιστικά στοιχεία – οι ήρωες κάθονται σε ένα τραπέζι, όπου τρώνε, πίνουν και μιλούν- αλλά υπάρχει και το επίπεδο της μυθοπλασίας, γιατί τα πρόσωπα είναι μυθικά. Αυτό σημαίνει ότι οι μονόλογοι σε κάποιες περιπτώσεις έχουν σπάσει. Από μονόλογοι έχουν γίνει διάλογοι. Κάποιος παρεμβαίνει, οι ήρωες απευθύνονται κάπου. Έγινε τέτοια ρύθμιση των κειμένων, ώστε να προκύπτει ένα έργο, που να έχει αρχή, μέση και τέλος».

 

Η ταυτότητα της παράστασης:

Μια παράσταση του Νίκου Τουλιάτου

για ένα ρυθμοποιητικό θέατρο με την ομάδα Ηχοποιοί

Σκηνοθεσία-μουσική: Νίκος Τουλιάτος
Μετάφραση, απόδοση κειμένων, πρωτότυπα κείμενα: Άννα Μωραΐτου
Κίνηση: Φάνης Καφούσιας
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Πολιτάκης
Phοtographer: Lilia Agathou
Κρουστά επί σκηνής: Simone Mongelli

Τεχνική υποστήριξη: Μάριος Τσουμάρης
Γραμματεία: Ειρήνη Καπελώνη

Ερμηνεύουν οι:

Νίκος Τουλιάτος (Αγαμέμνονας) 
Σωτηρία Χρυσικοπούλου (Κασσάνδρα) 
Άννα Μωραΐτου (Μήδεια) 
Χοβίκ Καραμπετιάν (Ορέστης) 
Ιωάννα Δαρμή (Αντιγόνη) 
Αναστασία Μαλανδρενιώτη (Κορυφαίος Εισαγγελέας)
Μαρία Πλυτά, Ρένα Κουμπαρούλη, Θάνος Χατζόπουλος, Μυρσίνη Μορέλλι (ένορκοι)

Κρουστά επι σκηνής: Simone Mongelli

 

 

Αγαμέμνονας, Αντιγόνη, Κασσάνδρα, Μήδεια, Ορέστης. Πέντε πρόσωπα από την αρχαία ελληνική τραγωδία απολογούνται για τις πράξεις τους σε ένα συμπόσιο στον Άδη που τελείται εν είδη δικαστηρίου και επαναλαμβάνεται αέναα σαν τέλειος αξεδιάλυτος κύκλος.

Ήρωες που έφτασαν στην ύβρη ορμώμενοι από το πάθος τους για τον πλούτο και την εξουσία, το μεταφυσικό στοιχείο, το αντίθετο φύλο, την απονομή δικαιοσύνης ή την υπεράσπιση της τιμής άλλοτε καταπατώντας και άλλοτε χάνοντας την
πίστη τους.

Στιγμιότυπα από την παράσταση

Κρητικές Παράστασης

Εφημερίδα Αυγή  www.avgi.gr

Γράφει ο Λέανδρος Πολενάκης

Στο “ Ίδρυμα Κακογιάννη” μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις του φετινού θεατρικού χειμώνα: σε μια σειρά παραστάσεων, ο σπουδαίος παγκόσμιος καλλιτέχνης των κρουστών και συνάμα δικός μας Νίκος Τουλιάτος μας αποκαλύφθηκε ως σπουδαίος συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτης.

Πρόκειται για το έργο “Έρωτος Ύβρις”, που συνέθεσε ελεύθερα από αποσπάσματα τραγωδιών ο δικός μας Νίκος, με τη γόνιμη συνεργασία της Άννας Μωραΐτη, σε καλές, δόκιμες μεταφράσεις της ίδιας: πέντε ήρωες της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας που βαρύνονται με μιαρούς συγγενικούς φόνους, συναντιούνται σε ένα συμπόσιο στον κάτω κόσμο που τελείται εν είδει δικαστηρίου. Καταδικασμένοι να επαναλαμβάνουν αέναα, σαν σε ατέρμονη σπείρα, τον πρώτο φόνο, τα φρικτά, ωμοφαγικά “Θυέστεια Δείπνα”, ομολογούν τα εγκλήματά τους, αλληλοκατηγορούνται, αλληλοσυγχωρούνται και ζητούν την άφεση...

Το κείμενο είναι “ωραίο” με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου: επειδή δεν πληροί μόνο τους όρους της σύγχρονης αισθητικής, αλλά διαθέτει εσωτερική αρμονία που το φωτίζει. Είναι μια “νέκυια” θεατρική, ένα μυητικό ταξίδι στον Άδη των ψυχών, συντεθειμένη με τον τρόπο ενός βυζαντινού “κέντρωνα”. Μια έντεχνη συρραφή αποσπασμάτων αρχαιοελληνικών κειμένων, στα οποία δινόταν χριστιανικός, αποκαλυπτικός χαρακτήρας... Που, εδώ, δεν αποκαλύπτει αμέσως την αληθινή φύση του. Επειδή “κάποτε” δεν σαρώθηκαν από το “καινούργιο” όλοι οι αρχαίοι Θεοί. Οι “κάτω από τη γη”, λιγότερο ευάλωτοι, φαίνεται, διατηρούνται ακόμη ζωντανοί, κρυμμένοι στην κόψη μιας λαϊκής νεοελληνικής “παγανιστικής” χριστιανικής αντίληψης, που δεν αναγνωρίζει Παράδεισο ή Κόλαση αλλά μόνο τον κοινό για όλους Άδη. Σε αυτήν την αναστάσιμη λαϊκή παράδοση, που δεν νογάει από προτεσταντισμούς, λουθηρανισμούς και άλλα παρόμοια, θητεύει το έργο. Εκεί βρίσκεται όλη η κρυμμένη ομορφιά του.

Η παράσταση που σκηνοθέτησε ως ενορχηστρωτής ο Νίκος είναι εξίσου σπουδαία με το έργο, θα την έλεγα μονολεκτικά “κρουστή”. Ένας εσωτερικά δονούμενος, περιδινούμενος αυτάρκης νεανικός θίασος, σφύζοντας από υγεία και ζωή, στην εκλεκτή, πρωτότυπη χορογραφία του Φάνη Καφούσια, αποδίδει εν πνεύματι και διανοία, μετατρέπει σε απτούς σωματικούς ρυθμούς, τους άπιαστους αλλιώς ιδεότυπους της ασώματης και ατέρμονης μουσικής του Νίκου...Το επεισόδιο π.χ. της Κασσάνδρας, σύμμικτα παρμένο από Αισχύλο και από Ευριπίδη, δόθηκε ως ένα ενσώματο, ένυλο, άμεσα σπαρακτικό, σκηνικό κείμενο σώμα-δρώμενο, τέτοιο που ομολογώ ότι δεν έχω ξαναδεί.

Σημειώνω τα ονόματα των “παιδιών” της ισοδύναμης ομάδας, που “τα δίνουν όλα”: Αναστασία Μαλανδρενιώτη (κορυφαία χορού), Ιωάννα Δαρμή, Χοβικ Καραμπετιάν, Ρένα Κουμπαρούλη, Μυρσίνη Μορέλλι, Άννα Μωραΐτη, Μαρία Πλυτά, Θάνος Χατζόπουλος, Σωτηρία Χρυσικοπούλου (αισθαντική Κασσάνδρα) και ο Νίκος Τουλιάτος, επιβλητικός ως “Αγαμέμνων”. Οι φωτισμοί του Αλέξανδρου Πολιτάκη οργανικό μέρος της σκηνοθεσίας, κρουστά επι σκηνής ο Simone Mongeli.

www.kallitexnes.gr

Γράφει η Αγγελική Μπάτσου 

 

Bρεθήκαμε στο Ίδρυμα Κακογιάννη για να παρακολουθήσουμε την παράσταση «Έρωτος Ύβρις», σε σκηνοθεσία Νίκου Τουλιάτου. Γνωρίζοντας από την αρχή ότι η θεατρική ομάδα «Ηχοποιοί» του συνθέτη jazz και αυτοσχεδιαστικής μουσικής Νίκου Τουλιάτου θα μας προσέφερε κάτι εντελώς ξεχωριστό, το kallitexnes.gr μπήκε στο Black Box του Ιδρύματος Κακογιάννη προσκεκλημένο σε ένα «συμπόσιο στον Άδη».

 

Η είσοδος στον χώρο της παράστασης χωρίς να ηχήσουν τα τρία κουδούνια, έγινε σιωπηλά και σχεδόν με κατάνυξη. Με το που μπήκαμε, βρεθήκαμε να αντικρίζουμε ένα μεγάλο τραπέζι και αρχαιοπρεπείς μορφές βυθισμένες σε έναν δικό τους κόσμο, έμοιαζαν με τα λόγια τους και τις κινήσεις τους να υφαίνουν το αόρατο δίχτυ ενός πεπρωμένου που τις έφερε σε ένα διαφορετικό δικαστήριο. Σε ένα κολαστήριο. Σε εκείνο των ψυχών…

Λίγα λόγια για το έργο:

Aγαμέμνονας, Κασσάνδρα, Μήδεια, Ορέστης, Αντιγόνη. Εξουσία, μεταφυσική δύναμη, καταστροφικό πάθος, δικαιοσύνη, τιμή. Πέντε ορισμοί, πέντε ήρωες από την αρχαία ελληνική τραγωδία απολογούνται για όσα έπραξαν στη γη. Τιμωρούνται και αυτοτιμωρούνται για την Ύβρη του να κυνηγήσουν με τυφλό έρωτα όλα τα παραπάνω. Στο κυνήγι ενός πάθους, δεν υπάρχουν νικητές. Υπάρχουν μόνο χαμένοι, οι οποίοι ξέρουν από την αρχή το αποτέλεσμα, αλλά αποφασίζουν να ακολουθήσουν πιστά το πάθος τους. Γνωρίζοντας ότι όταν εκείνο γίνει Ύβρη, θα τους κυνηγήσει αμείλικτα με τη σειρά του…

Η κριτική μας:

Η παράσταση που είδαμε, ακολουθεί το τυπικό μιας αρχαίας δίκης. Μπαίνουμε αμίλητοι και με σεβασμό για τον συγκεκριμένο χώρο και το ίδιο αθόρυβα εξερχόμαστε από αυτόν. Στο μουσικοθεατρικό αυτό, η σκακιέρα με τα πιόνια είναι ήδη στημένη και με το πέρας της θεατρικής δίκης, οι θεατές σηκώνονται χωρίς να μιλούν ή να χειροκροτούν και φεύγουν σιωπηλοί.

Η παράσταση αυτή με τη μορφή μιας δίκης στον Άδη, η οποία ουσιαστικά δεν επιφέρει τιμωρία (οι ψυχές έχουν ήδη συγχωρεθεί;), μας φέρνει αντιμέτωπους με τα αποτελέσματα ενός έρωτα-πάθους που βιωμένος στον υπέρτατο βαθμό, καταλήγει να είναι μια ύβρη.
Τί ακριβώς όμως είναι μια ύβρη; Είναι η αιτία, η αφορμή και το αποτέλεσμα της έλλειψης λογικής και συνείδησης, όταν το προαναφερθέν τυφλό πάθος καταλύσει κάθε ηθικό και συναισθηματικό φραγμό. Είναι μια καταστροφική και αυτοκαταστροφική δράση που οδηγεί πάντοτε στο πουθενά. Η οποιαδήποτε δίκη ή τιμωρία, δεν είναι τίποτα άλλο από μια «ποιητική και καλλιτεχνική άδεια».

Οι ένοχοι στο συμπόσιο αυτό αποκαλύπτονται, ξεσπούν και απολογούνται, αλλά οι δικαστές, σιωπηλοί και προβληματισμένοι, δεν είναι άλλοι από εμάς τους θεατές που στρεφόμαστε στις προσωπικές μας ύβρεις και αδιέξοδα. Στα κρυφά μας δικαστήρια, όταν έχουμε καταδικαστεί πολλές φορές ερήμην για πράγματα που είπαμε ή πράξαμε σπρωγμένοι από καταστροφικά πάθη, τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Ας μην πάμε μακριά: μίσος, φανατισμός και φασισμός, κατεστραμμένο περιβάλλον, ρατσισμός σε κάθε επίπεδο. Όλοι μας φέρουμε εν δυνάμει έναν αιμοδιψή, τυφλωμένο για δύναμη και εξουσία Αγαμέμνονα, έναν Ορέστη που ζητάει εκδίκηση, μια Μήδεια που θανατώνει (περισσότερο μεταφορικά) οτιδήποτε αθώο για τα λάθη κάποιων άλλων.

Ο Νίκος Τουλιάτος ως Αγαμέμνονας, μια επιβλητική παρουσία ντυμένη στα μαύρα, εντυπωσιάζει τόσο με την ακινησία, όσο και με την κίνησή του και εκφράζει με τρόπο συμβολικό το σκληρό πρόσωπο του παιχνιδιού της εξουσίας.

Η μουσικοθεατρική παράσταση των «Ηχοποιών», προχωράει πέρα από τον συμβολισμό που μόλις ανέφερα και αγγίζει τον ήχο και τη μουσική δημιουργώντας το προσωπικό της ηχοτοπίο, γεγονός που την κάνει να ξεχωρίζει τόσο και να δικαιολογεί το όνομα της θεατρικής αυτής ομάδας. Οι ήχοι που κάνουν οι ερμηνευτές, η ζωντανή και ηχογραφημένη μουσική, δε ντύνουν απλά το θεατρικό. Είναι το θεατρικό…

Είναι τα υπέροχα πρωτότυπα κείμενα της Άννας Μωραΐτου, τα οποία δίνουν ζωή στους πέντε πρωταγωνιστές και το δικαστήριο, είναι η τόσο ξεχωριστή και κρουστή μουσική του Νίκου Τουλιάτου, που με τη συμβολή του κορυφαίου παίκτη κρουστών Simone Mongelli ξεστρατίζει την παράσταση σε ονειρικά μονοπάτια, είναι και η σκηνοθεσία του η οποία σφραγίζει κάτι το μοναδικό ως ήχο και μορφή.

Τόσο για την μοντέρνα σκηνοθεσία, όσο και για τα κείμενα και ειδικά για τη μουσική, τους ήχους και την απίστευτη παρουσία του Simone Mongelli, αξίζουν θερμές ευχαριστίες και μπράβο στην ομάδα αυτή. Εύχομαι ολόψυχα να συνεχίσει την πορεία της με άλλα, εξίσου μοναδικά μουσικοθεατρικά έργα!

Από άποψη υποκριτικής, όλοι οι ηθοποιοί γίνονται φωνές και νότες μαζί. Γίνονται ρυθμός, ήχος και κίνηση. Το κάθε τι έχει μια εξέχουσα σημασία στο θεατρικό αυτό και η κίνηση των ερμηνευτών είναι ένα εξίσου σημαντικό κομμάτι, μια εξαιρετική δημιουργία του Φάνη Καφούσια. Όλοι μαζί, μα και ο καθένας ξεχωριστά κινείται σαν ήρωας αρχαίου δράματος, μοιάζοντας να γράφει με την κίνησή του νέους νόμους οι οποίοι ταιριάζουν μόνο σε ένα δικαστήριο στον Άδη.

Η παράσταση αυτή με τη μορφή μιας δίκης στον Άδη, μας φέρνει αντιμέτωπους με τα αποτελέσματα ενός έρωτα-πάθους που βιωμένος στον υπέρτατο βαθμό, καταλήγει να είναι μια ύβρη.

Ο Νίκος Τουλιάτος ως Αγαμέμνονας, μια επιβλητική παρουσία ντυμένη στα μαύρα, εντυπωσιάζει τόσο με την ακινησία, όσο και με την κίνησή του και εκφράζει με τρόπο συμβολικό το σκληρό πρόσωπο του παιχνιδιού της εξουσίας, το οποίο δε λογαριάζει νόμους και κανόνες και αποσκοπεί μόνο προς τη νίκη με κάθε μέσο.

Η Άννα Μωραΐτου ως Μήδεια ντυμένη στα λευκά, ξορκίζει και ξορκίζεται, μεταφέροντας ως τρόπαιο ήττας τη θυσία αθώων στο όνομα του πάθους της εκδίκησης. Έντονη, τραγική, μοιάζει να κουβαλάει στους ώμους της όλο το βάρος της αμαρτίας, τιμωρούμενη εσαεί. Τόσο στη γη, όσο και στον Άδη…

Ο Χόβικ Καραμπετιάν ως Ορέστης, φέρνει στους ώμους του το βάρος ενός φονικού και μοιάζει αόρατα συνθλιμένος από τα αποτελέσματα των επιλογών του. Η Σωτηρία Χρυσικοπούλου ως Κασσάνδρα, πληρώνει την άρνηση του έρωτα με τη στέρηση της αλήθειας των λόγων της. Η Ιωάννα Δαρμή ως Αντιγόνη θυσιάζει και θυσιάζεται, όντας αθώο θύμα και θύτης και στους δύο κόσμους.
Οι κινήσεις του σώματος παραπέμπουν σε αρχαία τραγωδία, οι ρυθμικοί ήχοι που ασκούν μοιάζουν σαν παλιός θρησκευτικός ύμνος, τα ενδύματα λευκά, τα λόγια χείμαρρος και ταράζουν τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του Άδη. Εξαιρετικές ερμηνείες τόσο ως ομάδα, όσο και ως ατομικό δυναμικό, τους ευχόμαστε τα καλύτερα και πάντα να μας προσφέρουν αντίστοιχες θεατρικές στιγμές!

Με βασική συντονίστρια την κορυφαία, Αναστασία Μαλανδρενιώτη, δρα, αντιδρά κι επιδρά ο Χορός, που αποτελείται από την Ρένα Κουμπαρούλη, τη Μυρσίνη Μορέλλι, τον Θάνο Χατζόπουλο και την Μαρία Πλυτά. Κινούμενοι στο ίδιο μοτίβο δημιουργούν έναν υπέροχο σκηνικό καμβά που θυμίζει ένα συμπόσιο, το οποίο αντί να έχει γέλιο και κρασί, μοιάζει να τρέφεται από δάκρυ και αίμα.

Οι κινήσεις του σώματος παραπέμπουν σε αρχαία τραγωδία, οι ρυθμικοί ήχοι που ασκούν μοιάζουν σαν παλιός θρησκευτικός ύμνος, τα ενδύματα λευκά, τα λόγια χείμαρρος και ταράζουν τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του Άδη.

Καθισμένοι στο τραπέζι, με αντικείμενα, ήχο και ρυθμό και σε αρμονία με τους ξεχωριστούς φωτισμούς του Αλέξανδρου Πολιτάκη, θυμίζουν έναν κινούμενο πίνακα ζωγραφικής. Αναμφίβολα κάτι το οποίο αποτυπώνεται έντονα στο νου και μένει εκεί.

Για το συνολικό αποτέλεσμα, αρμόζουν θερμά συγχαρητήρια σε μια ομάδα η οποία δημιούργησε κάτι εντελώς νέο, το οποίο όμως ξαναζωντανεύει ήρωες τραγικούς με έναν εξίσου τραγικό, μα ταυτόχρονα μοντέρνο τρόπο. Οι ερμηνείες ήταν άξιες θαυμασμού, η κίνηση και η μουσική που γεννούσαν ήταν αποτέλεσμα άρτιου επαγγελματισμού και ταλέντου. Μπράβο ξανά!

Στην εποχή που διανύουμε, είναι πάρα πολύ εύκολο να αγγίξουμε το υπερβολικό το οποίο οδηγεί σε κάθε είδους ύβρη, εκμηδενίζοντας το ήθος και τη λογική. Μέσα από αυτή την παράσταση, ο καθένας από εμάς έρχεται αντιμέτωπος, έστω και με συμβολικό τρόπο, με τις πράξεις του και αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα του να έχει ηθική και κοινωνική συνείδηση. Σημασία δεν έχει η απόφαση οποιουδήποτε δικαστηρίου, αλλά η προσπάθεια του να μην αφήσουμε τα πράγματα να φτάσουν ως μια οποιαδήποτε μορφής δίκη. Όταν το κακό έχει επικρατήσει, μια δίκη τιμωρεί, αλλά δεν αναιρεί όλα όσα έγιναν. Χρέος μας λοιπόν ως άνθρωποι, είναι να εργαστούμε για να γίνουμε ηθικά ανώτεροι.

Με αυτές τις σκέψεις στο νου, χωρίς φανφάρες και χειροκροτήματα, αφήσαμε το δικαστήριο του Άδη πίσω μας και βγήκαμε να συνεχίσουμε όσα έχουμε ήδη ξεκινήσει. Με την ελπίδα ότι με τη δύναμη της τέχνης, το μέλλον θα είναι καλύτερο…

«Έρωτος Ύβρις»
2ος χρόνος
14 Οκτωβρίου 2019

Η παράσταση «Έρωτος Ύβρις», που απέσπασε το χειροκρότημα κοινού και κριτικών επιστρέφει για 2η χρονιά στο γκαράζ του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης από τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019 και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Αγαμέμνονας, Αντιγόνη, Κασσάνδρα, Μήδεια, Ορέστης. Πέντε πρόσωπα από την αρχαία ελληνική τραγωδία απολογούνται για τις πράξεις τους σε ένα συμπόσιο στον Άδη που τελείται εν είδη δικαστηρίου και επαναλαμβάνεται αέναα σαν τέλειος αξεδιάλυτος κύκλος. Ήρωες που έφτασαν στην ύβρη ορμώμενοι από το πάθος τους για τον πλούτο και την εξουσία, το μεταφυσικό στοιχείο, το αντίθετο φύλο, την απονομή δικαιοσύνης ή την υπεράσπιση της τιμής άλλοτε καταπατώντας και άλλοτε χάνοντας την πίστη τους.

Η ταυτότητα της παράστασης:
ΕΡΩΤΟΣ ΥΒΡΙΣ
Μια παράσταση του Νίκου Τουλιάτου
για ένα ρυθμοποιητικό θέατρο με την ομάδα Ηχοποιοί

Επιλογή - Σύνθεση - Προσαρμογή Κειμένων - Σκηνοθεσία: Νίκος Τουλιάτος Μετάφραση - Απόδοση Κειμένων - Πρωτότυπα Κείμενα: Άννα Μωραΐτου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ειρήνη Καπελώνη
Κίνηση: Φάνης Καφούσιας
Video & fωτογραφίες παράστασης: Ράνια Παπαδοπούλου
Σχεδιασμός φωτισμού: Δημήτρης Παππάς
Κρουστά επί σκηνής: Νίκος Τουλιάτος
Φροντιστήριο: Μάριος Τσουμάρης
Επικοινωνία/ Δημόσιες σχέσεις: Ράνια Παπαδοπούλου
Οργάνωση παραγωγής: Ειρήνη Καπελώνη
Παραγωγή: Χώρος Τέχνης Ηχόδραση ως πρώην Καλλιτεχνική Κοινότητα Πράξις

Ερμηνεύουν οι:
Νίκος Τουλιάτος (Αγαμέμνονας)

Σωτηρία Χρυσικοπούλου (Κασσάνδρα)

Άννα Μωραΐτου (Μήδεια)

Ντίνος Βάρελης (Ορέστης)

Ιωάννα Δαρμή (Αντιγόνη)

Αναστασία Μαλανδρενιώτη (Κορυφαίος Εισαγγελέας)

Αλίκη Τσουκαλά (Κρίση)

Γιοβάννα Χαλκιοπούλου (Ερινύα)
Μαρία Πλυτά, Ρένα Κουμπαρούλη, Θάνος Χατζόπουλος, Μυρσίνη Μορέλλι (Ένορκοι)
Ειρήνη Καπελώνη, Μάριος Τσουμάρης (Συνοδοί στον Άδη)

 

"Πόσα ακόμα θα δω, θα μάθω, θα αντικρύσω Δεν χωρά στην ζωή σαν το μέτρο χαθεί, η ευτυχία."

Στιγμιότυπα από την παράσταση

«Έρωτος Ύβρις» 
3ος χρόνος
25 Φεβρουαρίου 2022

Έρωτος Ύβρις 

''Το αίμα των Ατρειδών''


Μετά τον αναγκαστικό εγκλεισμό τριών χρόνων εξαιτίας του ιού Covid-19 επανήλθαμε δυναμικά για την πολυακουσμένη και αγαπητή απο το κοινό παράστασή μας για 3η χρονιά στο δικό μας ''Black Box Theater'' Χώρος Τέχνης Ηχόδραση


Όταν ξεκινήσαμε να ετοιµάζουµε την παράσταση, µέσα από συζητήσεις και ανταλλαγή ιδεών, και βέβαια την πολύτιµη βοήθεια του Λέανδρου Πολενάκη προέκυψαν οι διάλογοι του έργου.Πήραµε λοιπόν αυτή την πρώτη ύλη και βάση αυτής στήσαµε όλο το έργο.

Πήραµε µονολόγους και κείµενα των 6 προσώπων της οικογένειας των Ατρειδών, από διαφορετικά
έργα του Αισχύλου, του Ευριπίδη, του Σοφοκλή. Με κάποια πρωτότυπα κείµενα που έγραψε η Ειρήνη Καπελώνη, και µε την οµαδική µετάφραση µονολόγων και χορικών, φτιάξαµε ένα κολλάζ.

Προσπαθήσαµε να είναι κάτι διαδραστικό µε ρεαλιστικά στοιχεία. Η ρύθµιση των κειµένων έγινε µε τέτοιο τρόπο ώστε να προκύπτει ένα έργο, που να έχει αρχή, µέση και τέλος. Η οµάδα λειτούργησε συλλογικά σε όλα τα επίπεδα και µε την καθοδήγηση µελών της οµάδας και την βοήθεια του Νίκου Τουλιάτου διαµορφώθηκε το τελικό αποτέλεσµα.

Η οικογένεια των Ατρειδών Αγαµέµνων, Κλυταιµνήστρα, Ορέστης, Ηλέκτρα, Ιφιγένεια, Χρυσόθεµις περίµεναν σε µία αίθουσα αναµονής στον Άδη µέχρι να έρθει και ο τελευταίος της
οικογένειας για να βρεθούν για πρώτη φορά όλοι µαζί ενώπιος ενωπίω. Τους βρίσκουµε να συνοµιλούν για ότι έκαναν στην ζωή τους. Πρώτη φορά αντιµετωπίζουν άµεσες κατηγορίες
από τα θύµατα τους και µπαίνουν στην διαδικασία να απολογηθούν για τα ειδεχθή εγκλήµατά τους είτε µε την πράξη είτε µε την σιωπή τους και να στηρίξουν ή όχι τις επιλογές και τις πράξεις τους σε ένα δικαστήριο στον Άδη που επαναλαµβάνεται αέναα σαν τέλειος αξεδιάλυτος κύκλος. Πρόσωπα που έφτασαν στην ύβρη ορµώµενα από το πάθος τους για τον πλούτο, την εξουσία, το µεταφυσικό στοιχείο, το αντίθετο φύλο, την απονοµή δικαιοσύνης ή την υπεράσπιση της τιµής.

Πράξεις που έκαναν άλλοτε καταπατώντας και άλλοτε χάνοντας την πίστη τους.
Πραγµατική κάθαρση δεν µπορεί να υπάρξει, γιατί πράξεις σαν αυτές συνεχίζονται σε έναν αέναο κύκλο.
 

Η ταυτότητα της παράστασης:

Παίζουν
Νίκος Τουλιάτος (2ος Αγαμέμνωνας)
Ειρήνη Καπελώνη (Κορυφαίος)
Μιχάλης Αβρατόγλου (Ορέστης)
Νικόλας Μαρμαράς (1ος Αγαμέμνωνας) 
Δανάη Γραµµένου (Κλυταιμνήστρα) 
Γιάννα Λαπέα (Ηλέκτρα)
Ευγενία Λιούτα (Χρυσόθεμης) 
Ιωάννα Κολονέλου (Ιφιγένεια)
Νεφέλη Τουλιάτου, Πέννυ Χρυσικού, Μάρω Θεοδοσίου (Ένορκοι - Κρουστά επι σκηνής)

 

Επιλογή - Σύνθεση - Προσαρμογή Κειμένων - Σκηνοθεσία: Νίκος Τουλιάτος

Μετάφραση - Απόδοση Κειμένων - Πρωτότυπα Κείμενα: Ειρήνη Καπελώνη

Κοστούμια - Φροντιστήριο: Νικόλας Μαρμαράς

Βοηθός Σκηνοθέτη - Τεχνικός Βοηθός: Μιχάλης Αβρατόγλου

Κίνηση: Ηχοποιοί

Σχεδιασμός φωτισμού: Μάριος Τσουμάρης

Φωτογραφίες: Νεκτάριος Θεοδώρου

Παραγωγή: Χώρος Τέχνης Ηχόδραση ως πρώην Καλλιτεχνική Κοινότητα Πράξις

 

Αν ζούσαμε αιώνια όλα θ' άλλαζαν...
 

Στιγμιότυπα από την παράσταση

«Έρωτος Ύβρις»
4ος Χρόνος
24 Ιουνίου 2022
 Το αίμα των Ατρειδών

Σκηνοθετικό σηµείωµα:
Όταν ξεκινήσαµε να ετοιµάζουµε την παράσταση, µέσα από συζητήσεις και ανταλλαγή ιδεών, προέκυψαν οι διάλογοι του έργου. Πήραµε λοιπόν αυτή την πρώτη ύλη και βάση αυτής στήσαµε όλο το έργο. Πήραµε µονολόγους και κείµενα των 6 προσώπων της οικογένειας των Ατρειδών, από διαφορετικά έργα του Αισχύλου, του Ευριπίδη και του Σοφοκλή. Με κάποια πρωτότυπα κείµενα που έγραψε η Ειρήνη Καπελώνη, και µε την βασική µετάφραση του Νίκου Περέλη µονολόγων και χορικών, φτιάξαµε ένα κολλάζ. Προσπαθήσαµε να είναι κάτι διαδραστικό µε ρεαλιστικά στοιχεία. Η ρύθµιση των κειµένων έγινε µε τέτοιο τρόπο ώστε να προκύπτει ένα έργο, που να έχει αρχή,

µέση και τέλος.
Η οικογένεια των Ατρειδών Αγαµέµνων, Κλυταιµνήστρα, Ορέστης, Ηλέκτρα, Ιφιγένεια,
Χρυσόθεµις περίµεναν σε µία αίθουσα αναµονής στον Άδη µέχρι να έρθει και ο τελευταίος της οικογένειας για να βρεθούν για πρώτη φορά όλοι µαζί ενώπιος ενωπίω. Τους βρίσκουµε να συνοµιλούν για ότι έκαναν στην ζωή τους. Πρώτη φορά αντιμετωπίζουν άµεσες κατηγορίες από τα θύµατα τους και µπαίνουν στην διαδικασία να απολογηθούν για ότι έκαναν στην ζωή τους, είτε µε πράξεις είτε µε την σιωπή τους στον Άδη που τελείται εν είδη δικαστηρίου. Πρόσωπα που έφτασαν στην ύβρη ορμώμενοι από το πάθος τους για τον πλούτο και την εξουσία, το µεταφυσικό στοιχείο, το αντίθετο φύλο, την απονοµή δικαιοσύνης ή την υπεράσπιση της τιμής άλλοτε καταπατώντας και άλλοτε χάνοντας την πίστη τους. Και επειδή πραγματική κάθαρση δεν µπορεί να υπάρξει, γιατί πράξεις σαν αυτές συνεχίζονται αέναα σαν τέλειος αξεδιάλυτος κύκλος που δεν τελειώνει ποτέ γι’ αυτό δεν υπάρχει τέλος αλλά όλα ξαναρχίζουν από την αρχή.
Νίκος Τουλιάτος.

Ταυτότητα Παράστασης:
Σκηνοθεσία: Νίκος Τουλιάτος
Σχεδιασμός Φωτισμών: Μάριος Τσουμά
ρης
Μουσική επιλογή: Νίκος Τουλιάτος, Μάριος Τσουμάρης
Πρωτότυπη Μουσική: Γεωργία Κατσίβελου
Μετάφραση: Νίκος Περέλης και Ομάδα Ηχοποιοί
Πρωτότυπα κείμενα: Ειρήνη Καπελώνη
Σχεδιασμός Αφίσας: Μάριος Τσουμάρης

Παραγωγή: Χώρος Τέχνης Ηχόδραση ως πρώην Καλλιτεχνική Κοινότητα Πράξις

Παίζουν:
Ειρήνη Καπελώνη - Δικαστής Α
Νίκος Τουλιάτος - Αγαμέμνωνας
Ιωάννα Κολονέλου - Ιφιγένεια
Ντομένικα Ρέγκου - Κλυταιμνήστρα
Ρένα Κουμπαρούλη - Ηλέκτρα
Γιάννης Ντάσιος - Ορέστης
Ευγενία Λιούτα - Χρυσόθεµις
Γεωργία Κατσίβελου - Δικαστής Β
Δήμητρα Νταντή - Ένορκος
Νίκη Νικολούδη - Εισαγγελέας

Ελίνα Γερακίτη - Τσέλο επι σκηνής

Κωνσταντίνος Τσαμόπουλος - Κρουστά επι σκηνής

Βεσπάκι Backyard, μια όμορφη κρυμμένη αυλή εκεί που δεν το περιμένεις
Αναστασίου Ζίννη 30, Κουκάκι Αθήνα

''Το αίμα μου το αίμα σας ξέπλυνε''

Στιγμιότυπα από την παράσταση

«Έρωτος Ύβρις» 
13 Ιουλίου 2022 
Το αίμα των Ατρειδών

Έρωτος Ύβρις''
~Το αίμα των Ατρειδών''

Η Μεγαλύτερη Πανσέληνος του χρόνου υποδέχεται την Οικογένεια των Ατρειδών στο Τόπο των παθών της. Εκεί που άρχισαν όλα, στην Αυλίδα, εκεί που θυσιάστηκε η Ιφιγένεια, εκεί στο ναό της Αρτέμιδος, Το Αίμα των Ατρειδών θα βάψει τα ιερά Μάρμαρα.
Θέατρο Αυλιδείας Αρτέμιδος Χαλκίδα

 

Το θερμό χειροκρότημα του κοινού της Χαλκίδας απέσπασε στο 6ο Bio-Mechanical Festival ο Νίκος Τουλιάτος και η ομάδα του, Ηχοποιοί για την παράσταση

«Έρωτος Ύβρις», η οποία παρουσιάστηκε την Τετάρτη 13 Ιουλίου στο φωτισμένο από την πανσέληνο Θέατρο Αυλιδείας Αρτέμιδας.

Ο Νίκος Τουλιάτος και η ομάδα του, Ηχοποιοί, μας προσκάλεσαν να παραστούμε σε ένα Δικαστήριο, το οποίο τελείται κατά τη διάρκεια ενός Συμποσίου. Εκεί στα άδυτα του Άδη, στο συμβούλιο των Θεών, η Δικαστής ανακρίνει τις φαύλες ψυχές.

 

Τις ψυχές αυτές που έπραξαν την ύβρη και τώρα κοχλάζουν μέσα στα σπλάχνα τους. Είναι οι ψυχές που ζήτησαν εξουσία, πλούτο και εκδίκηση και τώρα πρέπει να απολογηθούν για το κακό που έκαναν, εξαιτίας ενός έρωτα.

Ένα Συμπόσιο βουτηγμένο στο αίμα και πέντε πρωταγωνιστές αρχαίων ελληνικών τραγωδιών, απολογούνται για το κακό και για όσα δεινά επιφέρει το πάθος και ο έρωτας.

Πέντε τραγικοί χαρακτήρες, ο Ορέστης, ο Αγαμέμνονας, η Κασσάνδρα, η Κλυταιμνήστρα και η Ιφιγένεια, σε ένα μυσταγωγικό σκηνικό, μέσα σε διαρκείς ήχους από κρουστά όργανα και χρηστικά αντικείμενα, σε έναν αέναο κύκλο. Ερινύες τριγυρνούν διαρκώς, βασανίζοντας τους έχοντες διαπράξει ύβρη, ενώ ακόμη και όσοι βουβοί παρίστανται ζούνε τη δική τους διαρκή αγωνία.

 

Σε κάθε παράσταση της θεατρικής ομάδας «Ηχοποιοί», ο ήχος βρίσκεται στο επίκεντρο ως ένας αυτόνομος, ξεχωριστός ρόλος, που παράγεται ζωντανά επί σκηνής, πράγμα που αποτελεί μία καινοτόμα πρόταση για τα παγκόσμια θεατρικά δεδομένα.



Ταυτότητα Παράστασης:
Σκηνοθεσία: Νίκος Τουλιάτος
Σχεδιασμός Φωτισμών: Μάριος Τσουμάρης
Μουσική επιλογή: Νίκος Τουλιάτος, Μάριος Τσουμάρης
Πρωτότυπη Μουσική: Γεωργία Κατσίβελου
Μετάφραση: Νίκος Περέλης και Ομάδα Ηχοποιοί
Πρωτότυπα κείμενα: Ειρήνη Καπελώνη
Σχεδιασμός Αφίσας: Μάριος Τσουμάρης

Παραγωγή: Χώρος Τέχνης Ηχόδραση ως πρώην Καλλιτεχνική Κοινότητα Πράξις



Παίζουν:

Ειρήνη Καπελώνη - Δικαστής Α
Νίκος Τουλιάτος - Αγαμέμνωνας
Ιωάννα Κολονέλου - Ιφιγένεια
Ντομένικα Ρέγκου - Κλυταιμνήστρα
Ρένα Κουμπαρούλη - Ηλέκτρα
Γιάννης Ντάσιος - Ορέστης
Ευγενία Λιούτα - Χρυσόθεµις
Γεωργία Κατσίβελου - Δικαστής Β
Δήμητρα Νταντή - Ένορκος
Νίκη Νικολούδη - Εισαγγελέας

Ελίνα Γερακίτη - Τσέλο επι σκηνής

Κωνσταντίνος Τσαμόπουλος - Κρουστά επι σκηνής

Στιγμιότυπα από την παράσταση

«Έρωτος Ύβρις» 
1 Οκτωβρίου 2022 
Το αίμα των Ατρειδών

Η παράσταση «Έρωτος Ύβρις» το Σάββατο 1η Οκτωβρίου στον

Πολυχώρο Πολιτισμού «Μηχανουργείο» στην οδό Ευμήλου στην Πάτρα από την ομάδα «Ηχοποιοί» του Νίκου Τουλιάτου.

Σκηνοθετικό σημείωμα:
Όταν ξεκινήσαμε να ετοιμάζουμε την παράσταση, μέσα από συζητήσεις και ανταλλαγή
ιδεών, προέκυψαν οι διάλογοι του έργου. Πήραμε λοιπόν αυτή την πρώτη ύλη και βάση
αυτής στήσαµε όλο το έργο. Πήραµε µονολόγους και κείµενα των 6 προσώπων της
οικογένειας των Ατρειδών, από διαφορετικά έργα του Αισχύλου, του Ευριπίδη και του
Σοφοκλή. Με κάποια πρωτότυπα κείµενα που έγραψε η Ειρήνη Καπελώνη, και µε την
βασική µετάφραση του Νίκου Περέλη µονολόγων και χορικών, φτιάξαµε ένα κολλάζ.
Προσπαθήσαµε να είναι κάτι διαδραστικό µε ρεαλιστικά στοιχεία.

Η ρύθµιση των κειµένων έγινε µε τέτοιο τρόπο ώστε να προκύπτει ένα έργο, που να έχει αρχή, µέση και τέλος.
Η οικογένεια των Ατρειδών Αγαµέµνων, Κλυταιµνήστρα, Ορέστης, Ηλέκτρα, Ιφιγένεια,
Χρυσόθεµις περίµεναν σε µία αίθουσα αναµονής στον Άδη µέχρι να έρθει και ο τελευταίος της οικογένειας για να βρεθούν για πρώτη φορά όλοι µαζί ενώπιος ενωπίω. Τους βρίσκουµε να συνοµιλούν για ότι έκαναν στην ζωή τους. Πρώτη φορά αντιμετωπίζουν άµεσες κατηγορίες από τα θύµατα τους και µπαίνουν στην διαδικασία να απολογηθούν για ότι έκαναν στην ζωή τους, είτε µε πράξεις είτε µε την σιωπή τους στον Άδη που τελείται εν είδη δικαστηρίου. Πρόσωπα που έφτασαν στην ύβρη ορμώμενοι από το πάθος τους για τον πλούτο και την εξουσία, το µεταφυσικό στοιχείο, το αντίθετο φύλο, την απονοµή δικαιοσύνης ή την υπεράσπιση της τιμής άλλοτε καταπατώντας και άλλοτε χάνοντας την πίστη τους. Και επειδή πραγματική κάθαρση δεν µπορεί να υπάρξει, γιατί πράξεις σαν αυτές συνεχίζονται αέναα σαν τέλειος αξεδιάλυτος κύκλος που δεν τελειώνει ποτέ γι’ αυτό δεν υπάρχει τέλος αλλά όλα ξαναρχίζουν από την αρχή.
Νίκος Τουλιάτος.

Ταυτότητα Παράστασης:
Σκηνοθεσία: Νίκος Τουλιάτος
Σχεδιασμός Φωτισμών: Μάριος Τσουμάρης
Μουσική επιλογή: Νίκος Τουλιάτος, Μάριος Τσουμάρης
Πρωτότυπη Μουσική: Γεωργία Κατσίβελου
Μετάφραση: Νίκος Περέλης και Ομάδα Ηχοποιοί
Πρωτότυπα κείμενα: Ειρήνη Καπελώνη
Σχεδιασμός Αφίσας: Μάριος Τσουμάρης

Παραγωγή: Χώρος Τέχνης Ηχόδραση ως πρώην Καλλιτεχνική Κοινότητα Πράξις

Παίζουν
Ρένα Κουμπαρούλη - Ηλέκτρα
Ειρήνη Καπελώνη - Δικαστής
Ντομένικα Ρέγκου - Κλυταιμνήστρα 
Ιωάννα Κολονέλου - Ιφιγένεια 
Γιάννης Ντάσιος - Ορέστης
Ευγενία Λιούτα - Χρυσόθεμης
Νίκη Νικολούδη - Εισαγγελέας 
Νίκος Τουλιάτος - Αγαμέμωνας
Κέλλυ Νικηφόρου - Ένορκος

Ομάδα Κρουστών Πάτρας ΡΟΠΤΡΟΝ του Βαγγέλη Γκούμα:

Βαγγέλης Γκούμας
Τάσος Μπέλεσης

Κωνσταντίνος Ζορμπαλάς

Αναστασία Γκοντέβα
 

Στιγμιότυπα από την παράσταση

«Έρωτος Ύβρις» 
2 Οκτωβρίου 2022 
Το αίμα των Ατρειδών

Η παράσταση «Έρωτος Ύβρις» την Κυριακή 2η Οκτωβρίου στον

Πολυχώρο Τέχνης «Τεχνουργείον» στη Ναύπακτο από την ομάδα «Ηχοποιοί» του Νίκου Τουλιάτου.

Σκηνοθετικό σημείωμα:
Όταν ξεκινήσαμε να ετοιμάζουμε την παράσταση, μέσα από συζητήσεις και ανταλλαγή
ιδεών, προέκυψαν οι διάλογοι του έργου. Πήραμε λοιπόν αυτή την πρώτη ύλη και βάση
αυτής στήσαµε όλο το έργο. Πήραµε µονολόγους και κείµενα των 6 προσώπων της
οικογένειας των Ατρειδών, από διαφορετικά έργα του Αισχύλου, του Ευριπίδη και του
Σοφοκλή. Με κάποια πρωτότυπα κείµενα που έγραψε η Ειρήνη Καπελώνη, και µε την
βασική µετάφραση του Νίκου Περέλη µονολόγων και χορικών, φτιάξαµε ένα κολλάζ.
Προσπαθήσαµε να είναι κάτι διαδραστικό µε ρεαλιστικά στοιχεία. Η ρύθµιση των κειµένων έγινε µε τέτοιο τρόπο ώστε να προκύπτει ένα έργο, που να έχει αρχή,

µέση και τέλος.
Η οικογένεια των Ατρειδών Αγαµέµνων, Κλυταιµνήστρα, Ορέστης, Ηλέκτρα, Ιφιγένεια,
Χρυσόθεµις περίµεναν σε µία αίθουσα αναµονής στον Άδη µέχρι να έρθει και ο τελευταίος
της οικογένειας για να βρεθούν για πρώτη φορά όλοι µαζί ενώπιος ενωπίω. Τους
βρίσκουµε να συνοµιλούν για ότι έκαναν στην ζωή τους. Πρώτη φορά αντιμετωπίζουν
άµεσες κατηγορίες από τα θύµατα τους και µπαίνουν στην διαδικασία να απολογηθούν γιαότι έκαναν στην ζωή τους, είτε µε πράξεις είτε µε την σιωπή τους στον Άδη που τελείται ενείδη δικαστηρίου. Πρόσωπα που έφτασαν στην ύβρη ορμώμενοι από το πάθος τους για τον πλούτο και την εξουσία, το µεταφυσικό στοιχείο, το αντίθετο φύλο, την απονοµή δικαιοσύνης ή την υπεράσπιση της τιμής άλλοτε καταπατώντας και άλλοτε χάνοντας την πίστη τους. Και επειδή πραγματική κάθαρση δεν µπορεί να υπάρξει, γιατί πράξεις σαν αυτές συνεχίζονται αέναα σαν τέλειος αξεδιάλυτος κύκλος που δεν τελειώνει ποτέ γι’ αυτό δεν υπάρχει τέλος αλλά όλα ξαναρχίζουν από την αρχή.
Νίκος Τουλιάτος.

Ταυτότητα Παράστασης:
Σκηνοθεσία: Νίκος Τουλιάτος
Σχεδιασμός Φωτισμών: Μάριος Τσουμάρης
Μουσική επιλογή: Νίκος Τουλιάτος, Μάριος Τσουμάρης
Πρωτότυπη Μουσική: Γεωργία Κατσίβελου
Μετάφραση: Νίκος Περέλης και Ομάδα Ηχοποιοί
Πρωτότυπα κείμενα: Ειρήνη Καπελώνη
Σχεδιασμός Αφίσας: Μάριος Τσουμάρης

Παραγωγή: Χώρος Τέχνης Ηχόδραση ως πρώην Καλλιτεχνική Κοινότητα Πράξις

Παίζουν
Ρένα Κουμπαρούλη - Ηλέκτρα
Ειρήνη Καπελώνη - Δικαστής
Ντομένικα Ρέγκου - Κλυταιμνήστρα 
Ιωάννα Κολονέλου - Ιφιγένεια 
Γιάννης Ντάσιος - Ορέστης
Ευγενία Λιούτα - Χρυσόθεμης
Νίκη Νικολούδη - Εισαγγελέας 
Νίκος Τουλιάτος - Αγαμέμνωνας
Κέλλυ Νικηφόρου - Ένορκος
 

Στιγμιότυπα από την παράσταση

«Έρωτος Ύβρις» 
30 Οκτωμβρίου 2022 
Το αίμα των Ατρειδών

Η παράσταση «Έρωτος Ύβρις»  30 Νοεμβρίου.

Στην Ιστορική Ιθάκη του Οδυσσέα η ομάδα «Ηχοποιοί» του Νίκου Τουλιάτου. 

Αναβίωση του ιστορικού Θεατρικού Φεστιβάλ Ιθάκης (1975 - 1998)
Το Θεατρικό Φεστιβάλ Ιθάκης 2022 πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και την συγχρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Ιθάκης «Ο ΦΗΜΙΟΣ».

Σκηνοθετικό σημείωμα:
Όταν ξεκινήσαμε να ετοιμάζουμε την παράσταση, μέσα από συζητήσεις και ανταλλαγή
ιδεών, προέκυψαν οι διάλογοι του έργου. Πήραμε λοιπόν αυτή την πρώτη ύλη και βάση
αυτής στήσαµε όλο το έργο. Πήραµε µονολόγους και κείµενα των 6 προσώπων της
οικογένειας των Ατρειδών, από διαφορετικά έργα του Αισχύλου, του Ευριπίδη και του
Σοφοκλή. Με κάποια πρωτότυπα κείµενα που έγραψε η Ειρήνη Καπελώνη, και µε την
βασική µετάφραση του Νίκου Περέλη µονολόγων και χορικών, φτιάξαµε ένα κολλάζ.
Προσπαθήσαµε να είναι κάτι διαδραστικό µε ρεαλιστικά στοιχεία. Η ρύθµιση των κειµένων έγινε µε τέτοιο τρόπο ώστε να προκύπτει ένα έργο, που να έχει αρχή,

µέση και τέλος.
Η οικογένεια των Ατρειδών Αγαµέµνων, Κλυταιµνήστρα, Ορέστης, Ηλέκτρα, Ιφιγένεια,
Χρυσόθεµις περίµεναν σε µία αίθουσα αναµονής στον Άδη µέχρι να έρθει και ο τελευταίος
της οικογένειας για να βρεθούν για πρώτη φορά όλοι µαζί ενώπιος ενωπίω. Τους
βρίσκουµε να συνοµιλούν για ότι έκαναν στην ζωή τους. Πρώτη φορά αντιμετωπίζουν
άµεσες κατηγορίες από τα θύµατα τους και µπαίνουν στην διαδικασία να απολογηθούν γιαότι έκαναν στην ζωή τους, είτε µε πράξεις είτε µε την σιωπή τους στον Άδη που τελείται ενείδη δικαστηρίου. Πρόσωπα που έφτασαν στην ύβρη ορμώμενοι από το πάθος τους για τον πλούτο και την εξουσία, το µεταφυσικό στοιχείο, το αντίθετο φύλο, την απονοµή δικαιοσύνης ή την υπεράσπιση της τιμής άλλοτε καταπατώντας και άλλοτε χάνοντας την πίστη τους. Και επειδή πραγματική κάθαρση δεν µπορεί να υπάρξει, γιατί πράξεις σαν αυτές συνεχίζονται αέναα σαν τέλειος αξεδιάλυτος κύκλος που δεν τελειώνει ποτέ γι’ αυτό δεν υπάρχει τέλος αλλά όλα ξαναρχίζουν από την αρχή.
Νίκος Τουλιάτος.

Ταυτότητα Παράστασης:
Σκηνοθεσία: Νίκος Τουλιάτος
Σχεδιασμός Φωτισμών: Μάριος Τσουμάρης
Μουσική επιλογή: Νίκος Τουλιάτος, Μάριος Τσουμάρης
Πρωτότυπη Μουσική: Γεωργία Κατσίβελου
Μετάφραση: Νίκος Περέλης και Ομάδα Ηχοποιοί
Πρωτότυπα κείμενα: Ειρήνη Καπελώνη
Σχεδιασμός Αφίσας: Μάριος Τσουμάρης

Παραγωγή: Χώρος Τέχνης Ηχόδραση ως πρώην Καλλιτεχνική Κοινότητα Πράξις

Παίζουν
Ρένα Κουμπαρούλη - Ηλέκτρα
Ειρήνη Καπελώνη - Δικαστής
Ντομένικα Ρέγκου - Κλυταιμνήστρα 
Ιωάννα Κολονέλου - Ιφιγένεια 
(Ηχογραφημένη Φωνή) Γιάννης Ντάσιος - Ορέστης
Ευγενία Λιούτα - Χρυσόθεμης
Νίκη Νικολούδη - Εισαγγελέας 
Νίκος Τουλιάτος - Αγαμέμνωνας
Κέλλυ Νικηφόρου - Ένορκος
 

Στιγμιότυπα από την παράσταση

«Έρωτος Ύβρις» 
5 Μαρτίου 2023 
5ος Χρόνος
Αέναος Κύκλος

Σκηνοθετικό σημείωμα:
   Όταν ξεκινήσαμε να ετοιμάζουμε την παράσταση, μέσα από συζητήσεις και ανταλλαγή ιδεών, προέκυψαν οι διάλογοι του έργου. Πήραμε λοιπόν αυτή την πρώτη ύλη και βάση αυτής στήσαμε όλο το έργο. Πήραμε μονολόγους και κείμενα των 6 προσώπων της οικογένειας των Ατρειδών, από διαφορετικά έργα του Αισχύλου, του Ευριπίδη και του Σοφοκλή. Με κάποια πρωτότυπα κείμενα που έγραψε η Ειρήνη Καπελώνη, και µε την βασική μετάφραση του Νίκου Περέλη μονολόγων και χορικών, φτιάξαμε ένα κολλάζ. Προσπαθήσαμε να είναι κάτι διαδραστικό µε ρεαλιστικά στοιχεία. Η ρύθμιση των κειμένων έγινε µε τέτοιο τρόπο ώστε να προκύπτει ένα έργο, που να έχει αρχή, μέση και τέλος. 


Η οικογένεια των Ατρειδών Αγαμέμνων, Κλυταιμνήστρα, Ορέστης, Ηλέκτρα, Ιφιγένεια, Χρυσόθεµις για πρώτη φορά όλοι μαζί, ενώπιος ενωπίω. Τους βρίσκουμε να συνομιλούν για ότι έκαναν στην ζωή τους. Αντιμετωπίζουν άμεσες κατηγορίες από τα θύματα τους και μπαίνουν στην διαδικασία να απολογηθούν για ότι έκαναν στην ζωή τους, είτε µε πράξεις είτε µε την σιωπή τους στον Άδη που τελείται εν είδη δικαστηρίου. Πρόσωπα που έφτασαν στην ύβρη ορμώμενοι από το πάθος τους για τον πλούτο και την εξουσία, το μεταφυσικό στοιχείο, το αντίθετο φύλο, την απονομή δικαιοσύνης ή την υπεράσπιση της τιμής άλλοτε καταπατώντας και άλλοτε χάνοντας την πίστη τους. Και επειδή πραγματική κάθαρση δεν μπορεί να υπάρξει, γιατί πράξεις σαν αυτές συνεχίζονται αέναα σαν τέλειος αξεδιάλυτος κύκλος που δεν τελειώνει ποτέ γι’ αυτό δεν υπάρχει τέλος αλλά όλα ξαναρχίζουν από την αρχή.
Νίκος Τουλιάτος.

Ταυτότητα Παράστασης:
Παραγωγή: ΗΧΟΔΡΑΣΗ ΑΜΚΕ
Σκηνοθεσία: Νίκος Τουλιάτος
Σχεδιασμός Φωτισμών: Μάριος Τσουμάρης
Μουσική επιλογή: Νίκος Τουλιάτος, Simone Mongelli, Solis Barki
Μετάφραση: Νίκος Περέλης και Ομάδα Ηχοποιοί
Πρωτότυπα κείμενα: Ειρήνη Καπελώνη
Σχεδιασμός Αφίσας: Μάριος Τσουμάρης
Ενδυματολογική πρόταση: Γιώργος Γάτσιος

Black Box Theater: Χώρος Τέχνης Ηχόδραση

Παίζουν:
Ειρήνη Καπελώνη - Δικαστής
Νίκος Τουλιάτος - Αγαμέμνων
Νίκη Νικολούδη - Ιφιγένεια
Ντομένικα Ρέγκου - Κλυταιμνήστρα
Ρένα Κουμπαρούλη - Ηλέκτρα
Γιάννης Ντάσιος - Ορέστης
Ευγενία Λιούτα - Χρυσόθεµις
Κέλλυ Νικηφόρου - Εισαγγελέας

Στιγμιότυπα από την παράσταση

Σκηνοθετικό σημείωμα:
Όταν ξεκινήσαμε να ετοιμάζουμε την παράσταση, μέσα από συζητήσεις και ανταλλαγή ιδεών, προέκυψαν οι διάλογοι του έργου. Πήραμε λοιπόν αυτή την πρώτη ύλη και βάση αυτής στήσαμε όλο το έργο. Πήραμε μονολόγους και κείμενα των 6 προσώπων της οικογένειας των Ατρειδών, από διαφορετικά έργα του Αισχύλου, του Ευριπίδη και του Σοφοκλή. Με κάποια πρωτότυπα κείμενα που έγραψε η Ειρήνη Καπελώνη, και µε την βασική μετάφραση του Νίκου Περέλη μονολόγων και χορικών, φτιάξαμε ένα κολλάζ. Προσπαθήσαμε να είναι κάτι διαδραστικό µε ρεαλιστικά στοιχεία. Η ρύθμιση των κειμένων έγινε µε τέτοιο τρόπο ώστε να προκύπτει ένα έργο, που να έχει αρχή, μέση

και τέλος. 
Η οικογένεια των Ατρειδών Αγαμέμνων, Κλυταιμνήστρα, Ορέστης, Ηλέκτρα, Ιφιγένεια, Χρυσόθεµις για πρώτη φορά όλοι μαζί, ενώπιος ενωπίω. Τους βρίσκουμε να συνομιλούν για ότι έκαναν στην ζωή τους. Αντιμετωπίζουν άμεσες κατηγορίες από τα θύματα τους και μπαίνουν στην διαδικασία να απολογηθούν για ότι έκαναν στην ζωή τους, είτε µε πράξεις είτε µε την σιωπή τους στον Άδη που τελείται εν είδη δικαστηρίου. Πρόσωπα που έφτασαν στην ύβρη ορμώμενοι από το πάθος τους για τον πλούτο και την εξουσία, το μεταφυσικό στοιχείο, το αντίθετο φύλο, την απονομή δικαιοσύνης ή την υπεράσπιση της τιμής άλλοτε καταπατώντας και άλλοτε χάνοντας την πίστη τους. Και επειδή πραγματική κάθαρση δεν μπορεί να υπάρξει, γιατί πράξεις σαν αυτές συνεχίζονται αέναα σαν τέλειος αξεδιάλυτος κύκλος που δεν τελειώνει ποτέ γι’ αυτό δεν υπάρχει τέλος αλλά όλα ξαναρχίζουν από την αρχή.
Νίκος Τουλιάτος.

Ταυτότητα Παράστασης:
Παραγωγή: ΗΧΟΔΡΑΣΗ ΑΜΚΕ
Σκηνοθεσία: Νίκος Τουλιάτος
Σχεδιασμός Φωτισμών: Μάριος Τσουμάρης
Μουσική επιλογή: Νίκος Τουλιάτος, Simone Mongelli, Solis Barki
Μετάφραση: Νίκος Περέλης και Ομάδα Ηχοποιοί
Πρωτότυπα κείμενα: Ειρήνη Καπελώνη
Σχεδιασμός Αφίσας: Μάριος Τσουμάρης
Ενδυματολογική πρόταση: Γιώργος Γάτσιος

Παίζουν:
Ειρήνη Καπελώνη - Δικαστής
Νίκος Τουλιάτος - Αγαμέμνων
Νίκη Νικολούδη - Ιφιγένεια
Ντομένικα Ρέγκου - Κλυταιμνήστρα
Ρένα Κουμπαρούλη - Ηλέκτρα
Γιάννης Ντάσιος - Ορέστης
Ευγενία Λιούτα - Χρυσόθεµις
Κέλλυ Νικηφόρου - Εισαγγελέας

«Κρουστών Χρησμός για τον Οιδίποδα» 
7 Σεπτεμβρίου 2020

Η Ομάδα Ηχοποιοί, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και τον ΟΠΑΝΔΑ παρουσιάζει στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού για μία μοναδική παράσταση το έργο «Κρουστών Χρησμός για τον Οιδίποδα» σε σκηνοθεσία Ειρήνης Καπελώνη και μουσική Νίκου Τουλιάτου.

Ποιος είναι πραγματικά τυφλός;
Ποιος τελικά έχει κλείσει μάτια, αυτιά και νου;

Σε σκηνοθεσία Ειρήνης Καπελώνη και μουσική Νίκου Τουλιάτου.

Η παράσταση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020 στις 20:30.

Στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού.

Ο Νίκος Τουλιάτος, έχοντας μελετήσει την αρχαία ελληνική γραμματεία εμπνέεται από την ιστορία του Οιδίποδα και δημιουργεί ένα έργο, όπου τα κρουστά παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, δίνοντας μία νέα οπτική στη δραματουργία. Το έργο παρουσιάστηκε πρώτη φόρα στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών το 1996.

Εμφανίζονται επί σκηνής οκταμελής θίασος από την Ομάδα Ηχοποιοί και η Ομάδα Κρουστών Ηχόδραση.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Κρουστών Χρησμός για τον Οιδίποδα
Είδος: Μουσική Παράσταση
Διάρκεια: 90 λεπτά

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Ειρήνη Καπελώνη
Συγγραφέας: Σοφοκλής
Ελεύθερη απόδοση κειμένου: Νίκος Τουλιάτος
Μουσική: Νίκος Τουλιάτος
Σχεδιασμός Φωτισμού: Αλέξανδρος Πολιτάκης
Φωτογραφίες: Ράνια Παπαδοπούλου, Μάριος Τσουμάρης
Επικοινωνία: Ράνια Παπαδοπούλου
Παραγωγή: ΑΜΚΕ ΗΧΟΔΡΑΣΗ

Εμφανίζονται επί σκηνής οι:

Θεατρική Ομάδα Ηχοποιοί: Γιάννης Ντάσιος (Οιδίποδας), Νίκος Τουλιάτος (Κρέοντας), Κωνσταντίνος Βάρελης (Τειρεσίας), Αλίκη Τσουκαλά (Ιοκάστη), Έλενα Πετροπούλου (Εξάγγελος), Ιωάννα Λαπέα (Άγγελος), Ιωάννα Κολονέλου (Βοσκός), 

Μάριος Τσουμάρης (φιγούρα)
Ομάδα Κρουστών ΗΧΟΔΡΑΣΗ: Simone Mongelli, Κυριακή Τσακιρίδου, Μαρία Παντελάκη, Μαριάνθη Ντάλλα, Σίσσυ Πιντέλα, Κωνσταντίνος Τσαμόπουλος, Νεφέλη Τουλιάτου, Θοδωρής Ψυχαλής

Πιάνο: Άννα Καρλάφτη

Στιγμιότυπα από την παράσταση

«Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» 2018

ΟΝίκος Τουλιάτος και η ομάδα του «Ηχοποιοί» παρουσιάζουν στον Πολυχώρο «Αίτιον» το διαχρονικό ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» για τέσσερις συνολικά παραστάσεις τις Δευτέρες του Νοεμβρίου (5,12,19 και 26/11 αντίστοιχα).

 

Μέσα από το ομιχλώδες γοητευτικό ηχητικό τοπίο του Νίκου Τουλιάτου σε συνδυασμό με την μελαγχολική μελωδία από τα πλήκτρα του Αλέξανδρου Ναθαναήλ, αποκαλύπτεται στην ερμηνεία της Άννας Μωραΐτου με την σκηνοθεσία του Μάριου Σουγιουτζόγλου η μαυροντυμένη γυναίκα-σύμβολο της φθοράς του χρόνου, της αφθαρσίας της ψυχής και της βαθιάς μοναχικότητας της ανθρώπινης ύπαρξης σε έναν κόσμο που διαρκώς εξελίσσεται, περιθωριοποιώντας ότι ανήκει στο παρελθόν ως κάτι παρωχημένο, αδιαφορώντας για την αξία της αλήθειας του.

Κρουστά-ηχητικό περιβάλλον: Νίκος Τουλιάτος
Πιάνο: Αλέξανδρος Ναθαναήλ
Σκηνοθεσία: Μάριος Σουγιουτζόγλου
Ερμηνεία: Άννα Μωραΐτου
Φωτογράφος: Αφροδίτη Μιχαήλ

Στιγμιότυπα από την παράσταση

«Πολύχρωμη Εγώ, στα Παπούτσια μου»
2019

Τι θα συνέβαινε αν τα παπούτσια μας αποκτούσαν φωνή και έκαναν σκέψεις, είχαν συναισθήματα και άποψη ώστε πολλές φορές αναλάμβαναν αυτόνομη δράση; Αν εμείς αντιλαμβανόμασταν πόσο στενά συνδέονται μαζί τους οι διαφορετικοί ρόλοι και φάσεις της ζωής μας; Αν βλέπαμε ξεκάθαρα πώς αντικατοπτρίζονται σε αυτά επιθυμίες, φόβοι, ελπίδες, απωθημένα, κοινωνικές συμβάσεις;                                                  

Τρεις γυναίκες ηθοποιοί χωρίς να υποδύονται συγκεκριμένους  χαρακτήρες αναλαμβάνουν να μας μεταφέρουν με χιούμορ, ευαισθησία, τρυφερότητα αλλά και θέση επάνω στα ουσιώδη ζητήματα της ζωής, σε έναν κόσμο όπου κυριαρχούν τα παπούτσια σύμβολα⋅ ή μήπως όχι;

Διάλογοι: Αντιγόνη Κατσαδήμα

Μονόλογοι- Πεζά: Άννα Μωραΐτου

Παίζουν: Ιωάννα Δαρμή, Σωτηρία Χρυσικοπούλου, Άννα Μωραΐτου

Σκηνοθεσία: Ομαδική

Φωτογραφίες: Φρίντα Μπαλίτα

Τρέιλερ: Κωνσταντίνος Γλυνός

Πολυχώρος Αίτιον (Τζιραίων 8-10, μετρό στάση Ακρόπολη)

Στιγμιότυπα από την παράσταση

«Η κόκκινη ομπρέλα»
2018

Χρειάζονται πραγματικά οι ομπρέλες;
Έχετε πάρει ποτέ την ομπρέλα κάποιου άλλου;
Χωρά μια οικογένεια κάτω από μια ομπρέλα;
Πετάτε αμέσως μια ομπρέλα όταν σπάσει; Έχετε κρατήσει ποτέ ομπρέλα σε πορεία; Μια ομπρέλα ταξιδεύει μέσα από τις αφηγήσεις, τα βιώματα και τις σκέψεις πέντε διαφορετικών γυναικών, μπορεί και έξι. Περνά από χέρι σε χέρι, βρέχεται ή στεγνώνει, δανείζεται, χαρίζεται, επιστρέφεται, σπάει, χάνεται, εμφανίζεται.

Έξι μονόλογοι της Αρετής Φρεμεντίτη παρουσιάζονται στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ από την Τετάρτη 28/11/2018 στις 21.00 και για 5 Τετάρτες, όπου γυναίκες, άνδρες, ομπρέλες, αφηγήσεις, βιώματα, σκέψεις κι αποσκευές, γίνονται επιβάτες σε ένα κοινό τρένο, με κατεύθυνση την προσωπική πατρίδα του καθενός – μέσα στη βροχή.

Ερμηνεύουν:

Άννα Μωραϊτου

Σωτηρία Χρυσικοπούλου

Ιωάννα Δαρμή

Γεωργία Γιαννακούδη

Γεωργία Αμπουράντυ

Βάγια Ματαφτσή

Χοβίκ Καραμπετιάν

Σκηνοθεσία, ηχοτοπίο, επιλογή μουσικής: Νίκος Τουλιάτος,

Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέξανδρος Πολιτάκης,

Βοηθός σκηνοθέτη: Ρένα Κουμπαρούλη,

Φωτογραφία: Θάνος Αθανασίου

Στιγμιότυπα από την παράσταση

«Η Τραγωδία Αλλιώς»
Κατανοώντας την διαφορετικότητα
22 Νοεμβρίου 2020

Η ηθοποιός - σκηνοθέτης Αθηνά Παππά παρουσιάζει από τις 22 Νοεμβρίου την παράσταση «Η τραγωδία αλλιώς» στο Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών,

σε κείμενα της ιδίας και του Νίκου Γιαννόπουλου.

Μια ομάδα καλλιτεχνών (ηθοποιών, χορευτών, εικαστικών) προσπαθεί να βρει τις ρίζες της και την εθνική της ταυτότητα, μέσα από την αρχαία ελληνική τραγωδία, αποδομώντας την και χτίζοντας την από την αρχή. Με σεβασμό και αγάπη στις αξίες οι οποίες συγκρούονται από τις κοινωνικό-πολιτικές συνθήκες της εποχής μας, οι ήρωες μας προσπαθούν να προσεγγίσουν την ταυτότητά τους, αλλά και να αποδεχθούν την ταυτότητα του «άλλου».

Έχουν αδυναμίες, πάθη, φόβους, ενοχές, εξαρτήσεις, αναζητούν εν αγωνίως τον έρωτα, τον οποίο κάποιες φορές απαρνιόνται, αλλά δε μπορούν να ξεφύγουν από αυτόν. Όπως και στην αρχαία ελληνική τραγωδία, οι πράξεις τους δείχνουν ηρωικές και ταυτόχρονα βαθιά ανθρώπινες.

Οι εμβληματικές φιγούρες, μεταπλάθονται, χωρίς να χάνουν την έννοια και τη δύναμη της τραγικότητάς τους. Οι καλλιτέχνες προσπαθούν να εξιχνιάσουν την ανθρώπινη φύση των ηρώων και από τις κωμικοτραγικές καταστάσεις που εμπίπτουν, ερευνούν πειραματιζόμενοι με σκωπτική διάθεση την αλήθεια.

Η παράσταση έχει ως αντικείμενο τη μελέτη της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας και τις μεταγραφές της μέσα από το πολυπολυτισμικό στοιχείο της εποχής που διανύουμε έχοντας ως στόχο την ανάγκη της κατανόησης της διαφορετικότητας σε όλα τα επίπεδα.

Η παράσταση έχει ως αντικείμενο τη μελέτη της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας και τις μεταγραφές της μέσα από το πολυπολυτισμικό στοιχείο της εποχής που διανύουμε έχοντας ως στόχο την ανάγκη της κατανόησης της διαφορετικότητας σε όλα τα επίπεδα.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Είδος: Σουρεαλιστική Κωμωδία
Κείμενo: Νίκος Γιαννόπουλος - Αθηνά Παππά
Σκηνοθεσία: Αθηνά Παππά
Φωτισμοί - Φωτογραφίες: Βαγγέλης Ρασσιάς
Σκηνογραφία - Ενδυματολογία: Δανάη Γκούγια- Μαλβίνα Σπυρολάρη
Πρωτότυπα Τραγούδια: Αρίων
Μουσική επιμέλεια: Αθηνά Παππά
Voice over: Miss M.
Sound Designer: Richard Konig
Επιμέλεια χορού: Σταυρούλα Ροΐδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Ρόδης
Δημόσιες σχέσεις - Μarketing & Επικοινωνία: Liaisons

Παίζουν με αλφαβητική σειρά:

Ειρήνη Καπελώνη, Στάθης Καστρίτης, Ρένα Κουμπαρούλη, Σοφοκλής Μαθιόπουλος, Ζένια Μπονάτσου,  Σταυρούλα Ροΐδου, Κατερίνα Σκυλογιάννη, Ολυμπία Σωτηροπούλου, Αλίκη Τσουκαλά, Μάριος Τσουμάρης.


Διάρκεια: 75 Λεπτά
Παραγωγή: Ηχόδραση ΑΜΚΕ

31 Ιανουαρίου 2020

Νέος κύκλος παραστάσεων

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η παράσταση «Η Τραγωδία …αλλιώς», μια σουρεαλιστική κωμωδία σε σκηνοθεσία της Αθηνάς Παππά και κείμενα της ίδιας και του Νίκου Γιαννόπουλου, επιστρέφει από τις 31 Ιανουαρίου 2020

Νέος κύκλος παραστάσεων

Και έκθεση φωτογραφίας εμπνευσμένη από αυτήν

Έντεκα καλλιτέχνες δανείζονται γνωστές ηρωικές φιγούρες της Ελληνικής Τραγωδίας και Μυθολογίας, αποδομώντας τες και χτίζοντάς τες από την αρχή.

Στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν την ανθρώπινη φύση των ηρώων που υποδύονται, προκύπτουν κωμικοτραγικές καταστάσεις που τους οδηγούν με σκωπτική διάθεση στη δική τους αλήθεια, κλείνοντας το μάτι στους θεατές.

Σεξ, έρωτες πάθη, ίντριγκες, ηρωικές πράξεις, ενοχές, εξαρτήσεις, αδυναμίες, αλήθειες, ψέματα, συνθέτουν τα πορτραίτα των ηρώων που, όπως και στην αρχαία Ελληνική Τραγωδία, εναλλάσσονται από το τραγικό στο κωμικό και συνδέουν το παρόν με το παρελθόν.

Η παράσταση είναι  μια καινούργια πρόταση πάνω στην αρχαία Ελληνική Τραγωδία και Μυθολογία που κινείται στη σφαίρα του σουρεαλισμού ξαφνιάζοντας ευχάριστα τον θεατή.

Έκθεση Φωτογραφίας εμπνευσμένη από την παράσταση θα πραγματοποιήσει ο καταξιωμένος φωτογράφος Βαγγέλης Ρασσιάς, στον εκθεσιακό χώρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, έξω ακριβώς από το θέατρο, με τίτλο « Το Τραύμα ».

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν  την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020.

 

Η ταυτότητα της παράστασης
Είδος: Σουρεαλιστική Κωμωδία

Κείμενo:  Αθηνά Παππά- Νίκος Γιαννόπουλος
Σκηνοθεσία: Αθηνά Παππά
Φωτισμοί-Φωτογραφίες: Βαγγέλης Ρασσιάς
Σκηνογραφία –Ενδυματολογία: Δανάη Γκούγια- Μαλβίνα Σπυρολάρη
Πρωτότυπο Τραγούδι: Αρίων
Μουσική επιμέλεια: Αθηνά Παππά
Voice over: Miss M.
Sound designer: Richard Konig
Επιμέλεια χορού: Σταυρούλα Ροΐδου - Αθηνά Παππά
Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Ρόδης

Επικοινωνία: Νατάσα Παππά


Παίζουν με αλφαβητική σειρά:
Χριστίνα Θωμαίδου, Ρένα Κουμπαρούλη, Σοφοκλής Μαθιόπουλος, Ανδρέας Παπαγιαννάκης, Κωνσταντίνος Ρόδης, Σταυρούλα Ροΐδου, Κατερίνα Σκυλογιάννη, Ολυμπία Σωτηροπούλου, Μάριος Τσουμάρης, Baby Jane.

Guest Εμφάνιση στη σκηνή ως Υδραυλικός: Στέλιος Λαζαράκης
Διάρκεια: 75 Λεπτά
Παραγωγή: ΣΥΝΑΘΗΝΑΙΙ ΑΜΚΕ

Στιγμιότυπα από την παράσταση

Πάμε Πάνω

ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΗΣ ΗΧΟΔΡΑΣΗ
Γενναίου Κολοκοτρώνη 12, Κουκάκι, Αθήνα Τ.Κ. 11741
Τηλ.: 6976574328
email: echodrasi.info@gmail.com

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Twitter
bottom of page